Hond
Wanneer u op vakantie gaat, zijn er meerdere oplossingen mogelijk voor uw hond. Er spelen veel factoren een rol bij het maken van de keuze of u uw hond wel of niet mee wilt en kunt nemen op vakantie. Het land waar u heen gaat, hoe u zelf uw vakantie in wilt vullen, of u uw hond een plezier doet met uw vakantiebestemming, is de reis naar uw vakantiebestemming voor uw hond te doen, kan uw hond tegen een vakantie in een pension?
Waar u op moet letten als uw hond mee gaat op vakantie?
- Checkt u goed of uw hond welkom is op uw vakantie-adres en wat de bijkomende kosten zijn.
- Sommige campings en vakantieparken binnen Nederland stellen bepaalde eisen aan entingen, chipverplichting en verplichting alleen aangelijnd te mogen rondlopen.
- Gaat uw hond mee naar het buitenland dat is het voor alle landen verplicht dat uw hond gevaccineerd is tegen Rabiës (hondsdolheid), gechipt is en in het bezit is van een Europees paspoort.
- de Rabiës vaccinatie dient minimaal 20 dagen vóór vertrek toegediend te worden. Dit geldt voor de meeste Europese landen.
- Kijkt u dadelijk op op onderstaande sites voor afwijkende regels per land.
- In Spanje en Duitsland is een autogordel ook voor uw hond verplicht.
- Wanneer uw hond last heeft van reisziekte, dan zijn hiervoor middelen speciaal voor honden verkrijgbaar. Bespreek uw vragen en soort reis met ons zodat wij u goed kunnen adviseren.
- Soms heeft uw hond een middel tegen stress nodig. U kent uw huisdier als geen ander. Vraag ons bij twijfel naar de mogelijkheden.
- Zorg dat u voldoende drinkwater en bak bij u heeft.
- Het beste kunt u, om darmklachten te voorkomen, het eigen voer van uw hond meenemen.
- Laat u hond nooit achter in de auto als u even wat gaat drinken of eten. Kans op oververhitting is erg groot, zeker in warme landen.
- Ook voor uw hond is het belangrijk om even eruit te kunnen en een wandelingetje te maken.
- Wanneer uw hond mee gaat in het vliegtuig, dan gelden soms aanvullende eisen, afhankelijk van de vliegmaatschappij. Hier kunt u ook deze informatie opvragen.
- Vergeet het Europees paspoort niet. Check of het goed en up to date ingevuld is door uw dierenarts.
- De rabiëspenning is geen document en kan ook niet als bewijs aangevoerd worden dat uw hond tegen rabiës gevaccineerd is.
- bescherm uw hond tegen vlooien en teken. In bepaalde landen wordt ook bescherming tegen zandvliegen en hartworm sterk aangeraden. Neem contact met ons op voor het juiste advies en de soort middelen die nodig zijn bij bezoek aan bepaald land.
Er zijn drie belangrijke groepen van overdraagbare ziekten:
- Door teken overdraagbare ziekten, zoals: Borreliose (ziekte van Lyme), Babesiose en Ehrlichiose. Een paar jaar geleden kwamen deze ziekten alleen in warme landen voor, maar inmiddels worden deze ziekten ook regelmatig in Nederland aangetroffen. Een goede tekenpreventie is zeer raadzaam.
- Leishmaniose. Komt voornamelijke voor in alle landen rond de middellandse zee en in Latijns-Amerika. De ziekte wordt overgedragen door een beet van een geïnfecteerde zandvlieg. Preventie is mogelijk door bijvoorbeeld het dragen van een scaliborband.
- Hartworm. Wordt veroorzaakt door de hartworm. Honden raken besmet als ze gestoken worden een bepaalde muskietsoort die in heel Zuid-Europa voorkomt. Deze muskieten brengen larfjes in de bloedbaan. De larfjes banen zich een weg via de bloedbaan, door het hele lichaam, totdat zij hart en de grote slagaders van de longen bereiken. Daar worden de wormpjes volwassen. Deze wormpjes kunnen dan wel 20 cm groot worden en dus flinke schade aan het hart veroorzaken, soms met de dood als gevolg.
Tegen al deze besmettingen zijn goede middelen te verkrijgen. Vraagt u ons echt om advies. De middelen en manier van behandelen veranderen regelmatig, ook in verband met resistentie. Daarom is het beter dat u navraag doet op het moment dat u uw vakantie gepland heeft.
Voor aanvullende informatie per land kunt u deze even deze sites raadplegen:
Invoereisen huisdieren binnen Europa
Invoereisen huisdieren buiten Europa
Wanneer u ervoor gekozen heeft uw hond niet mee te nemen op vakantie, dan zijn er verschillende prima oplossingen voor uw trouwe viervoeter. Daar hoeft u zich niet schuldig onder te voelen. Misschien heeft u een goed logeeradres bij vrienden of familie, of komen er mensen bij u in huis om samen met uw hond de vakantie door te brengen. Bespreek alle zaken die belangrijk zijn om te weten goed door met het tijdelijke baasje van uw hond. Laat ook de contactgegevens van u en uw dierenarts achter.
Ook een pension kan een prima oplossing zijn. Zorgt u dat u op tijd gaat rondkijken, welk pension goed voelt voor u. Wij kunnen u wel wat adressen verschaffen, maar een beeld moet u zelf vormen. Voor iedereen ligt dat anders. Snuffelen op internet en mond-op-mond reclame zijn de beste middelen. Let erop dat u op tijd bent, in vakantietijd zijn pensions al vaak ruim van te voren volgeboekt.
Vraag bij het pension van uw keuze goed naar alle voorwaarden.
- Meestal zijn er extra vaccinaties nodig. De kennelhoest vaccinatie in bijna alle gevallen en soms ook de Rabiës. Verder moeten meestal de jaarlijkse entingen in orde zijn. Gechipt zijn, kan ook een voorwaarde zijn. Vergeet u niet het paspoort van uw hond mee te nemen
- Indien uw hond medicijnen gebruikt, moet u even vragen of dat probleemloos door kan lopen gedurende het verblijf in het pension.
- Overlegt u welk voer uw hond gaat krijgen, of als u liever het eigen voer meeneemt.
- Bespreek goed of u hond wel of minder goed met andere honden samen kan.
- Laat uw contactgegevens achter bij het pension en de contactgegevens van uw dierenarts.
- Denk aan vlooienspray of pipetjes, zeker op het moment dat u uw hond ophaalt, voordat hij weer in huis komt.