Giardia
Giardia is een microscopisch klein, eencellig organisme en is een (dunne) darmparasiet. Dit wil zeggen dat hij zich voedt via de dunne darm van een gastheer ( mens of dier). Giardia staat na worminfecties op de tweede plaats van de parasietinfecties. Het is een Zoönose. Dat wil zeggen dat Giardia ook voor mensen besmettelijk is. Meestal alleen bij mensen met een verzwakt immuunsysteem en kleine kinderen en gelukkig zijn dit uitzonderingen. Ook bij de dieren komt Giaria het meest bij jonge dieren voor.
De besmetting kan plaats vinden door contact met de ontlasting van geïnfecteerde dieren. Het is vaak al voldoende, wanneer uw hond of kat aan besmette ontlasting ruikt. De ontlasting van een besmet dier bevat tot wel 100.000 cysten per gram. Slechts de inname van ca. 10 cysten zijn nodig om een bemetting bij een nieuwe gastheer te veroorzaken. Verder kan drinken uit een besmette regenplas een oorzaak van besmetting zijn. Ook onhygiënische situaties (besmette mensen die hun handen niet hebben gewassen), zwemmen in besmet water of soms vliegen kunnen de ziekteverwekkers overdragen.
Als bij uw huisdier Giardia is vastgesteld, is het belangrijk extra hygiënische maatregelen te nemen. Giardia wordt door de mond opgenomen en belandt op deze manier in de dunne darm. Aan hun buikzijde hebben ze een soort zuignap, waarmee ze zich aan de darmwand vasthechten en deze daardoor beschadigen. Bovendien vermenigvuldigen ze zich heel snel door celdeling. In het laatste stuk van de dunne darm verandert iedere parasiet in een cyste. Dit betekent, dat hij zich inkapselt. Daarna worden deze cysten met de ontlasting uitgescheiden.
In dit cysten-stadium is giardia niet meer gevoelig voor normale desinfectiemiddelen of andere chemische middelen. Daarom zijn ze buiten de darm ook nog ongeveer een maand besmettelijk. Bij vochtige kou kunnen ze soms zelfs meerdere maanden overleven. In dit cysten-stadium is giardia zeer besmettelijk en wordt hij op andere dieren of mensen overgedragen.
Een Giardia besmetting hoeft niet altijd gepaard te gaan met ziekteverschijnselen. Oudere honden of katten hebben vaak geen symptomen, maar kunnen toch besmet zijn en dus ook Giardia cystes uitscheiden en andere dieren zodoende besmetten. Wanneer uw hond of kat dus geen diarree heeft, is dit geen garantie dat hij ook geen Giardiasis heeft.
Jonge honden en katten die een verminderde weerstand hebben door bijv. stress of ziekte, zijn gevoelig voor Giardia. De symptomen zijn chronische diarree, waar slijm bij kan zitten, of die er geel of vettig uit kan zien. Soms kan de diarree ook bloederig zijn. Meestal hebben de dieren wel trek, vallen echter toch af. Sommige dieren lijden aan misselijkheid, overgeven en koorts. In enkele gevallen kan er ook bloedarmoede of jeuk/eczeem ontstaan.
Met behulp van een sneltest, de Idexx Giardia Snaptest kunnen wij met zekerheid aantonen of uw hond lijdt aan Giadia. Hiervoor hebben wij een klein beetje, bij voorkeur wat dunnere ontlasting, nodig. Het onderzoek duurt een half uurtje. U heeft dan direct de uitslag.Hieronder ziet u zo'n snaptest. De linker laat een negatieve uitslag zien. Rechts ziet u een extra blauw bolletje opkomen. Deze test is positief. Deze ontlasting bevat Giardia.
Als therapie kan er metronidazol ( antibioticum ) of fenbendazol/panacur ( wormmiddel ) gegeven worden.
Er zijn Giardiastammen die niet gevoelig zijn voor metronidazol en wel voor fenbendazol en andersom. Geen enkele behandeling is, jammer genoeg, 100% effectief. Ook de kans op herbesmetting is groot. Het is daarom aan te raden, de test en eventueel de behandeling, meerdere malen te herhalen. Probeer herbesmetting zoveel mogelijk te vóórkomen. Als er ontlasting in de vacht achterblijft, kunnen de Giadia-cysten in de vacht blijven hangen en voor herbesmetting zorgen. Verwijder deze ontlasting en maak de vacht goed schoon met desinfecterende shampoo. Was daarna ook met desinfecterende zeep uw handen.
Heeft u nog vragen, of heeft uw hond of kat al te lang diarree, aarzelt u niet. Wij kunnen u adviseren of het raadzaam is een snaptest uit te voeren, zodat u sneller gericht kunt gaan behandelen.