Teken

 

Door de zeer zachte winter is de kans op een tekenbeet meer dan verdubbeld. Het aantal teken dat besmet is met gevaarlijke overdraagbare ziektes, stijgt zeer snel. Wij raden u daarom aan een goed preventiemiddel te gebruiken om tekenbeten te voorkomen. Deze bestaan er in de vorm van pipetjes, een halsbandje of een spray. Sommige middelen hebben een dubbele werking. Zij beschermen tegen zowel vlooien als teken. ( bijv. Seresto teken-en vlooienband voor zowel kat als hond ). Vraag ernaar en wij geven u alle voor- en nadelen van alle verschillende middelen. 

 

Probeer zo mogelijk na elke wandeling in bossen of bij struiken, uw huisdier te controleren op spinachtige beestjes in de vacht. Zo kunt u ze vaak al verwijderen, voordat ze kunnen bijten en vast gaan zitten. Teken kunnen zich overal bevinden, maar houdt u vooral ook deze plaatsen goed in de gaten.

  • hals en Kop
  • Rond en aan de binnenkant van de oren
  • onder de staart
  • tussen de poten
  • tussen de tenen

 

 Verder gaat er een bericht op facebook rond, de vastgezogen teek te verwijderen met zeep. Dit wordt door de RIVM sterk ontraden. Door de zeep, laat de teek juist het gif vrij in de gastheer en zodoende is er een grotere kans op besmetting van een van de ziektes die teken over kunnen brengen, zoals: ziekte van Lyme, Babesiose of Ehrlichiose. Allen ernstige ziektes, met vaak chronische verschijnselen en soms zelfs dodelijke afloop.

Heeft uw huisdier toch een vastgezogen teek, dan deze zo snel mogelijk verwijderen bij voorkeur met een goede tekentang of pincet, (tangetje of pincet zover mogelijk tegen de huid op de teek zetten). Geen alcohol of andere ontsmettingsmiddelen gebruiken voordat de teek eruit is. De teek zal dan namelijk extra ( besmet ) speeksel gaan produceren of zijn maaginhoud uitbraken die dan in zijn gastheer terecht komt. 

Helaas heeft het mooie weer ook zo zijn nadelen.
Mocht u twijfelen, of vermoedelijke symptomen van een door teken overdraagbare ziekte bemerken, kunt u het beste contact opnemen met iemand van de praktijk.
Wij wensen iedereen ondanks deze vervelende beestjes toch een hele fijne zomer.  

 

E-mailen
Bellen
Map
Info