info@nossekverheijden.nl                                  

Noord Brabantlaan 80   5652 LE Eindhoven      telefoon: 040-2571517      Heuvel 16   5502 AK Veldhoven                                            

Vlooien

Vlooien zijn kleine, bruinzwarte insecten die zich nestelen op warme plekken.
Zo houden vlooien zich graag op in de vacht van huisdieren of op warme plekjes in huis. Door de warme winters, verwarming in huis, is er nog nauwelijks sprake van een vlooienseizoen. Door het hele jaar heen, kunnen wij en onze huisdieren last krijgen van vlooien.

Van eitje naar vlo:                    

Wanneer de vlooien een warm plekje gevonden hebben, beginnen zij snel met het zuigen van bloed en direct daarna beginnen ze met het leggen van eitjes, ook wel neten genoemd. Deze zijn wit, heel klein en glad en glijden zodoende vrijwel direct van de vacht van het dier af. Dagelijks legt een vlo zo’n 20 tot 50 eitjes. Na een paar dagen komt uit het eitje een larve. Vlooienlarven zijn hele kleine onvolgroeide vlooien die graag in donkere hoekjes en kiertjes kruipen. De larve maakt een aantal vervellingen door en spint vervolgens een cocon, waarin het verpopt tot vlo. In deze cocon kan de vlo nog maanden leven alvorens hij eruit komt en op zoek zal gaan naar een gastheer.

 

Uw huisdier en u kunnen de nodige last ondervinden van de bijtende vlooien.
Vlooienbeten zijn voor uw huisdier echt hinderlijk doordat ze erge jeuk veroorzaken. De jeuk zorgt ook vaak voor de nodige rusteloosheid bij het dier. Bij de meeste dieren is de jeuk na een vlooienbeet snel voorbij, totdat een vlo opnieuw uw huisdier bijt. Wij raden u aan een goed bestrijdingsmiddel te gebruiken. Het beste om te voorkomen dat dat uw dier last krijgt van vlooien, maar zeker ook een goed middel als uw dier al vlooien heeft. Één vlo legt tientallen eitjes per dag. Dus voordat u het weet heeft u een plaag, waar lastig vanaf te komen is.  

 

Door te kammen met een vlooienkam, komt u er sneller achter of de oorzaak van de jeuk inderdaad vlooien is. Als u zwarte korreltjes aantreft, dan zijn dit meestal vlooienpoepjes en dus zijn er ergens vlooien. Als u twijfelt of het zand of een vlooienpoepje is, dan kunt u het korreltje beetje nat maken. Is het rood ( bloed ) dan is het een vlooienpoepje)

 Bij een deel van de patiënten heeft de beet van een vlo een veel langduriger effect op de huid. Dit zijn de huisdieren met een zogenaamde vlooienallergie. Deze groep patiënten is allergisch voor het speeksel van de vlo. Het speeksel wordt na het bijten door vlooien in de huid achtergelaten en kunnen dagenlang de jeukklachten geven. Dit leidt dan vaak tot flinke huidirritaties of zelfs flinke ontstekingen van de huid. Bij deze heftige klachten is het soms nodig om de jeuk bij de hond te bestrijden met behulp van medicijnen. Hierbij wordt dan vaak gebruik gemaakt van corticosteroïden. Deze middelen kennen echter vervelende bijwerkingen bij regelmatig of langdurig gebruik. Daarom is het van belang het gebruik hiervan zoveel mogelijk te beperken. Hieronder ziet u wat het gevolg kan zijn van een vlooienallergie bij uw kat of hond.

 

 

Verder bestaat de kans dat een dier dat last heeft van vlooien, besmet raakt met lintworm. Lintworm kan ook op mensen ( zeker kinderen ) overgebracht worden. Het is daarom aan te raden uw huisdier te ontwormen nadat de vlooien bestreden zijn. Vlooien bij puppy's en kittens kunnen bloedarmoede veroorzaken.   

Wij raden u dan ook aan een goed preventief vlooienmiddel te gebruiken. Vlooien eenmaal in huis, is een stuk lastiger te bestrijden. Bij voorkeur een middel dat u bij uw dierenarts aanschaft. U heeft dan de nieuwste middelen, waarvoor de vlo nog niet resistent is. Vraagt u gerust naar een goed advies bij ons, wij leggen u graag de verschillende mogelijkheden en combinatiemiddelen voor. 

Voor mensen die liever gebruik maken van een homeopathisch middel tegen vlooien, kunnen ook bij ons terecht. Het beste is dat u dan eerst even belt, omdat deze middelen niet standaard op beide locaties op voorraad zijn.