info@nossekverheijden.nl                                  

Noord Brabantlaan 80   5652 LE Eindhoven      telefoon: 040-2571517      Heuvel 16   5502 AK Veldhoven                                            

Wormen

 

Wormen bij huisdieren komen regelmatig voor en zijn schadelijk voor de gezondheid van uw dier. Ook de omgeving waarin uw dier leeft wordt besmet als deze een worminfectie heeft, waardoor ook de mensen, met name kleine kinderen, besmet kunnen raken. Via het likken, spelen in zandbakken etc. Het is daarom van groot belang om uw huisdier regelmatig te ontwormen. Als uw hond en/of kat een worminfectie heeft opgelopen kunnen de volgende verschijnselen optreden: diarree, braken, vermageren, jeuk aan de anus, doffe vacht, problemen in allerlei organen, oogproblemen, etc.

 

Hoe wordt mijn hond en/of kat besmet met wormen?

De infectie kan op verschillende manieren plaats vinden. Zo kan een pup en/of kitten al besmet raken in de baarmoeder of via de moedermelk. Het moederdier heeft larven van wormen nog in het lichaam gehad, die vervolgens via de moedermelk worden doorgegeven. Het is daarom ook van groot belang om het moederdier voor de dracht te ontwormen en voor de pups en/of kittens eveneens een strak ontwormschema aan te houden (zie hieronder). Een volwassen hond en/of kat kan besmet raken door eitjes uit de omgeving op te nemen bijv. door het eten van of snuffelen aan ontlasting van soortgenoten of het eten van prooidieren. Ook honden en/of katten die nauwelijks buiten komen kunnen besmet raken met wormen. Doordat eieren en laveren aan schoenzolen blijven kleven, wordt dit meegenomen in het huis waardoor de hond en/of kat vervolgens besmet raken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wormen zie je niet altijd. Veel mensen denken dat hun dier geen wormen heeft als ze deze niet zien in de ontlasting. Deze veronderstelling klopt niet.
De worm leeft in de darm van uw huisdier. Vaak treden de wormen alleen naar buiten bij een hele ernstige besmetting (via de ontlasting of braken) of na het geven van ontworm middel. Dan komen dode wormen vanuit de darmen mee naar buiten met de ontlasting. Doordat je niet altijd ziet dat uw huisdier besmet is met wormen, adviseren wij om vier keer per jaar uw hond en/of kat standaard te ontwormen. ( zie schema hieronder ).

 

 

 

 

Soorten wormen:

 

Haakworm

Net zoals de spoel- en lintworm huisvest de haakworm zich ook in de darm van uw huisdier. De haakworm bijt zich actief vast in het slijmvlies van de darmen en zuigt bloed.

  

Hartworm

Hartworm komt in grote delen van Europa voor, voornamelijk Zuid – Europa. De hond en/of kat loopt de besmetting op, als deze gestoken te wordt door besmette muggen. De larven van de hartworm komen in de bloedbaan terecht. Een volwassen hartworm kan wel 20 cm lang worden en nestelt zich in hart of longslagader. Als uw hond en/of kat besmet is met hartworm kan het gevaarlijk zijn om de hartworm te doden. De wormrestanten kunnen propjes worden, deze kunnen de bloeddoorstroming belemmeren in kleinere bloedvaten. Gevolg kan zijn dat er een embolie ontstaat. Dit kan een infarct veroorzaken bij uw hond of kat. Het is dus veel belangrijker om te voorkomen dat de hond en/of kat gebeten wordt door besmette muggen. Wij adviseren u graag welk middel hiervoor geschikt is.

 

Lintworm

Lintwormen zijn lange platte wormen die zich vasthechten aan de darm met een soort zuignapjes. De lintworm bestaat uit zo genoemde segmenten (stukjes worm). Hierdoor kan de lintworm erg lang worden. Een besmetting met lintworm wordt vaak waargenomen door kleine stukjes worm (segmenten) in de ontlasting of rond de anus. Een segment ziet eruit als een afgeplatte rijstkorrel.

 

Spoelworm

Spoelwormen zijn de meest voorkomende inwendige parasieten (maag – darmworm) bij de hond en de kat in Nederland. Volwassen spoelwormen leven in de darmen van de hond en/of kat. Veel honden en/of katten maken de infectie met spoelwormen door, zonder dat iemand hier symptomen van ziet. Door middel van een ontlastingsonderzoek kan aangetoond worden of de hond en/of kat besmet is met spoelwormen. Bij pups en kittens worden wel vaak de symptomen zichtbaar aangezien zij vatbaarder zijn.

 

Zweepworm

Ook zweepwormen komen veel voor bij de hond en de kat. De zweepworm kan 4 tot 8 cm groot worden en bevindt zich in de blinde darm.  

 

Om je huisdier goed te beschermen tegen wormen dient er goed ontwormd te worden. Hieronder ziet u het ideale ontwormingsschema voor hond en kat.

Kitten:  

  • 2, 4, 6 en 8 weken oud
  • 2,4, 6, en 8 maanden oud
  • daarna 4 maal per jaar

Volwassen kat:

  • 4 maal per jaar

 

Pup:

  • 2,4, 6 en 8 weken oud
  • 2, 4, 6, en 8 maanden oud
  • daarna 4 maal per jaar

Volwassen hond:

  • 4 maal per jaar

Indien uw huisdier naar bepaalde gebieden mee op vakantie gaat, of wanneer uw kat of hond Giardia heeft, geldt er een ander ontwormingsschemaWij geven u graag het advies. Aarzelt u niet bij twijfel uw vragen te stellen. Het gaat om de gezondheid van uw dier en vaak ook van de omgeving.