info@nossekverheijden.nl                                  

Noord Brabantlaan 80   5652 LE Eindhoven      telefoon: 040-2571517      Heuvel 16   5502 AK Veldhoven                                            

Vaccinatie konijn  

Twee dodelijke virusziekten die bij wilde, maar ook tamme konijnen voorkomen, kunnen door middel van een vaccinatie voorkomen worden. Het gaat om de ziekten; Myxomatose en VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom), ook wel RDH genoemd (Rabbit Haemorrhagic Disease)  

Myxomatose 

Myxomatose is een virus. Het verspreidt zich voornamelijk door stekende insecten, zoals muggen en vlooien. Ook is besmetting mogelijk door contact met andere besmette dieren mogelijk.

Symptomen Myxomatose 

De incubatietijd (= de tijd tussen besmetting en de eerste symptomen) varieert van enkele dagen tot twee weken.

 • ogen verdikken, met vaak pussige uitvloeiing.
 • snot, hoorbare ademhaling, benauwd, door verdikking van neusslijmvlies.
 • Verdikkingen of knobbels (Myxomen) op de huid, vaak aan oren, rondom ogen, rond anus, vulva.
 • konijn voelt warm aan, wordt suf en beweegt nog weinig.
 • vaak blindheid.

hier ziet u het verdikte ooglid en een Myxoom aan het oor

 

De ziekte is vaak moeilijk te behandelen. Een enkele keer hebben we meegemaakt, dat het de eigenaar gelukt is. Met heel veel geduld, zeer regelmatig dwangvoederen, antibioticumkuur, slijmoplossende middelen, pijnstilling, oogzalf, en soms een middel om de darmen op gang te houden. Helaas lukt het met dit alles maar een enkele keer uw konijn te redden, de meeste konijnen sterven aan de gevolgen van myxomatose.

VHS/RDH (Viraal Haemorrhagisch Syndroom/Rabbit Haemorrhagic Disease)

VHS is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een calicivirus.

De ziekte verspreidt zich via direct contact tussen konijnen, maar ook via mest, insecten, besmet materiaal (kooien, drinkflesjes), gras waar wilde konijnen voorkomen kan besmet zijn en dus ook via voetzolen, ook groenten uit volkstuintjes om dezelfde reden kan zorgen voor het overdragen van de ziekte op uw konijn.

Symptomen VHS/RHD

De incubatietijd is ongeveer 1-3 dagen. Dan treden de eerste verschijnselen op.

 • sufheid
 • niet meer eten
 • koorts
 • pijnuitingen ( knarsetanden, tot schreeuwen)
 • benauwdheid
 • in het laatste stadium krijgt het konijn bloedingen in het hele lichaam( met name in de darmen), uitwendig is meestal alleen de bloederige neusuitvloeiing direct zichtbaar. Als deze verschijnselen zich voordoen, dan overlijdt het konijn snel.
 • soms overlijdt een konijn heel plotseling, zonder dat al deze verschijnselen eraan vooraf zijn gegaan.

Ook VHS is zeer moeilijk behandelbaar. In een zeer incidenteel geval, met veel geduld, tijd, warmtetoediening, infuus, pijnstilling, antibioticum en extra vitamines, lukt het een konijntje te redden. Maar ondanks al deze inspanningen is de levensverwachting is zeer laag.  

Dus u begrijpt; voorkomen is beter dan genezen. Vaccineren voorkomt veel pijn en ellende voor uw konijn en uzelf. Vroeger moest uw konijn twee keer per jaar gevaccineerd worden. Sinds begin 2012 is er een nieuw vaccin op de markt gekomen. Hiermee is uw konijn een heel jaar beschermd tegen Myxomatose en RDH. Het beste is als u zorgt dat uw konijn rond april gevaccineerd is, omdat dan de tijd van de muggen begint.  

Uw konijn wordt tijdens het vaccinatiebezoek meteen algeheel nagekeken. Huid, gebit, oren, nagels en voedingsadvies.Tevens is er alle ruimte voor het stellen van vragen.