Vaccinaties hond

Vaccinaties zijn nodig om uw hond te beschermen tegen ernstige, vaak levensbedreigende ziektes. Hieronder behandelen we de belangrijkste.

 

Puppy- entingen

Een pup moet vaker geënt worden dan een volwassen hond. Dit komt omdat een pup nog weerstand moet opbouwen. Om de eerste weken door te komen, heeft een puppy antistoffen van de moeder meegekregen. Daarna zal zijn eigen weerstand het moeten gaan doen. Het enten gebeurt in fases en sommige ziektes moeten meerdere keren herhaald worden.

6 weken oud

Hondenziekte en Parvo

meestal door de fokker verzorgd

9 weken oud

Ziekte van Weil en Parvo

wel contact met andere honden, nog geen hondenveldjes

12 weken oud

Cocktailenting, bevat Parvo, Ziekte van Weil, Hondenziekte, Leverziekte en beperkte bescherming tegen kennelhoest.

1 week ná deze vaccinatie is uw pup genoeg beschermd om ook op uitlaatveldjes te mogen

Als een pup naar een puppycursus gaat, of met een uitlaatservice meegaat, dan is meestal de extra kennelhoest vaccinatie vereist. Wilt u hierover zekerheid hebben, dan kunt u het beste hierover contact opnemen met betreffende training, uitlaatservice of pension.

De kennelhoest vaccinatie wordt in vloeibare vorm in de neus gedruppeld. Dit is de snelste en beste manier van enten tegen kennelhoest. Afhankelijk van de leeftijd waarop uw pup naar pension, uitlaatservice of puppy-cursus gaat, kan deze vaccinatie tegelijk met 9-weken enting gegeven worden. De enting is 1 jaar werkzaam. Hij dient gegeven te worden ca. 1 week voordat uw pup hem nodig heeft.

Gaat u met uw pup naar het buitenland, dan is het volgens de wet verplicht uw pup tegen Rabiës te vaccineren. De verplichting gaat in op het moment dat uw pup 4 maanden is. Vóór deze leeftijd reageert het lichaam nog niet op deze enting en is dus overbodig. Voor de meeste EU- landen is de vaccinatie die wij gebruiken, drie jaar geldig. Bij de entingen volwassen hond vindt u twee links die verwijzen naar de invoereisen tav. dieren per land. Eén voor binnen de EU en één voor buiten de EU. Op deze sites kunt alle voorwaarden vinden die gesteld worden per land.   

 

Vaccinaties volwassen hond

 

Cocktail/Parvo-Weil vaccinatie 

Een jaar ná de cocktailenting die uw hond met 3 maanden kreeg, moet deze enting herhaald worden. Vroeger was dat jaarlijks het geval. Tegenwoordig is er meer onderzoek gedaan en blijken sommige ziektes die in de cocktail zitten, wel 3 jaar te werkzaam te zijn. Om de hoeveelheid ent-vloeistof tot het minimum te beperken, maar wel alle noodzakelijke entingen op tijd te geven, werken wij met een beperktere toediening. Dit houdt in, dat uw hond, ná de tweede cocktailenting ( met 1 jaar en 3 maanden ), wel jaarlijks geënt moet worden, maar 2 jaar achtereen volstaat alleen de ziekte van Weil vaccinatie. Het jaar hierna is wel de cocktail weer noodzakelijk, daarna weer twee achtereenvolgende jaren alleen ziekte van Weil en dit schema blijft zich herhalen.

Sinds kort ( begin 2015 ) wordt aanbevolen bij oudere honden, de Lepto-vaccinatie, eenmalig na drie weken te herhalen. Dit vanwege het vernieuwde vaccin, wat beschermd tegen vier stammen in plaats van voorheen tegen twee stammen. Alleen de eerste keer, dient deze geboosterd ( herhaald ) te worden na drie weken. ( zie voor uitgebreide uitleg onder het kopje: nieuws ) 

 

Kennelhoest vaccinatie

Ook voor volwassen honden geldt in bijna alle gevallen een verplichte kennelhoest vaccinatie wanneer zij naar pension, uitlaatservice of cursus gaan. Als er geen verplichting is, raden wij in dit geval aan deze toch te geven. Kennelhoest is een erg besmettelijk en zeer hardnekkig virus, wat kan leiden tot chronische longproblemen. Daar waar veel honden bij elkaar zijn en er veel geblaft wordt, is het risico op besmetting erg groot. Het beste is deze vaccinatie minimaal 21 dagen van te voren te geven. Deze vaccinatie is jaar werkzaam. 

 

Rabiës vaccinatie  

Vanaf een leeftijd van 4 maanden, moet elke hond die naar het buitenland gaat ingeënt zin tegen Rabiës. Wij gebruiken een vaccin dat drie jaar werkzaam is. De meeste EU-landen erkennen de werkzaamheid van drie jaar. Buiten de EU-landen moet u goed kijken welke eisen er gesteld worden aan het invoeren van een dier. Wij geven u hier de officiële websites waar u alle bepalingen terug kunt vinden.  

Invoereisen huisdieren binnen de EU 

Invoereisen huisdieren buiten de EU                                                                                     

Merilym vaccinatie 

Sinds kort is er een nieuw vaccin voor uw hond op de markt tegen de ziekte van Lyme. De vaccinatie mag gegeven worden vanaf een leeftijd van 12 weken. Na 3 weken moet deze vaccinatie herhaald worden. Daarna wordt er jaarlijks gevaccineerd vóór het tekenseizoen, dat wil zeggen in februari/maart.

Lyme-borreliose (LB) is de meest voorkomende ziekte overgedragen door de teek in Europa. Bij mensen worden er jaarlijks 65.000 gevallen van LB geconstateerd. Dit is slechts het aantal gerapporteerde gevallen. Het daadwerkelijke aantal zal beduidend hoger liggen. In sommige landen in Europa ligt het zelfs boven de 100 gevallen per 100.000 inwoners. Over het aantal besmettingen onder de honden is minder bekend. Het percentage besmettingen onder de honden wordt geschat op 2 % tot meer dan 70 %. Ongeveergeveer 5% van de geïnfecteerde honden vertoont klinische symptomen.

Door veranderde klimaatomstandigheden worden teken- overgedragen infecties een steeds groter probleem, ook voor honden. Merial introduceert met merilym 3 een nieuwe methode om honden te beschermen tegen de ziekte van Lyme.

 

 

Onder het knopje Teken in het hoofdonderdeel Parasieten vindt u meer informatie over de ziekte van Lyme. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor deze inenting, kunt u contact opnemen met onze praktijk.

 

 

 

  

E-mailen
Bellen
Map
Info