Vaccinaties kat
Vaccinaties zijn nodig om uw kat te beschermen tegen ernstige, vaak levensbedreigende ziektes. Hieronder behandelen we de belangrijkste.
Kitten vaccinaties:
Een kitten moet vaker ingeënt worden dan een volwassen kat. Geadviseerd wordt uw kitten op de leeftijd van 9 en 12 weken te vaccineren.
De eerste vaccinatie geeft door een onvoldoende ontwikkeld afweersysteem en de nog eventuele aanwezige antistoffen van de moeder geen sterke en langdurige bescherming. Daarom moet het eerste jaar de inenting na 3-4 weken herhaald worden.
9 weken | katten-en niesziekte |
12 weken | katten-en niesziekte |
Vaccinaties volwassen kat:
De basis-inenting:
Wanneer de kat zijn kitten-vaccinaties heeft misgelopen, dient de eerste inenting op volwassen leeftijd herhaald te worden met een interval van 3 weken. De vaccinatie tegen kattenziekte geeft na eenmalige vaccinatie voldoende bescherming, maar de eerste vaccinatie tegen niesziekte dient door een tweede inenting geboosterd te worden, wil het een stevige en langdurige immuniteit geven.
Indien uw kat wel de vaccinaties als kitten gehad heeft, wordt de kat op een leeftijd van 1 jaar en 12 weken ( een jaar na de laatste enting als kitten) opnieuw geënt met de combinatie van katten- en niesziekte.
Omdat de huidige vaccins tegen niesziekte niet langer dan 12 maanden bescherming bieden, vindt deze hervaccinatie jaarlijks plaats. De vaccinatie tegen kattenziekte geeft 36 maanden bescherming. Daarom krijgt uw kat hierna, twee keer in de drie jaar een kleine enting, alleen niesziekte en één maal in de drie jaar een combinatie van niesziekte en kattenziekte.
Wanneer de laatste vaccinatie meer dan 3 jaar oud is, is het nodig om een nieuwe basisinenting uit te voeren. Door altijd op tijd te vaccineren kunt u dit voorkomen.
Overige entingen:
Bordetella- enting
De Bordetella-bacterie veroorzaakt ook symptomen van niesziekte. Deze vorm van niesziekte vormt in combinatie met bijvoorbeeld een virale niesziekte, een gevaarlijke variant van nieziekte voor uw kat.
Over het algemeen is de kans op besmetting met de Bordetellabacterie alleen verhoogd in een stresserige omgeving van uw kat of waar veel katten bij elkaar komen. Daarom wordt de Bordetella-enting geadviseerd of soms verplicht in geval van:
-Bezoek aan kattenpensions
-In asiels of catteries
-Of wanneer uw kat naar kattenshows gaat.
Uw kat mag vanaf 4 weken hiervoor geënt worden en dient jaarlijks herhaald te worden.
Rabiës ( hondsdolheid enting)
Deze vaccinatie is verplicht wanneer u met uw kat ( vanaf 12 weken ) naar het buitenland gaat. Voor de meeste landen geldt dat de vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek toegediend dient te zijn. Afhankelijk van het land van bestemming kunnen ook nog aanvullende regels van toepassing te zijn. Meer informatie hierover vindt u op invoereisen huisdieren binnen de EU en op invoereisen huisdieren buiten de EU
Leucose
Leucose ( leukemie) zijn tumoren van de witte bloedcellen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het Feline Leucemie Virus (FeLV).
Door de aantasting van de witte bloedcellen, kunnen deze niet meer naar behoren werken en vermindert de afweer. Hierdoor kunnen chronische infecties en ontstekingen voorkomen, maar ook tumoren van allerlei organen is mogelijk. Er is geen genezing mogelijk, alleen secundaire infecties kunnen bestreden worden met antibiotica.
FeLV wordt voornamelijk overgedragen via speeksel van besmette katten, maar ook via urine en ontlasting.
Het is mogelijk uw kat in te enten tegen FeLV. Dit vaccin verkleint de kans dat de kat de ziekte gaat ontwikkelen, maar sluit deze kans niet volledig uit.